Nedense her 23 Nisan günü çocukları birer gün hatırlar, o günden sonra salıveririz değil mi ? Her bayram günü çocukları anımsar onların önemli olduğuna, geleceğimizi şekillendirecek geleceğimiz olduğuna vurgu yapar da yaparız. En altında taa başbakana eya boşbakana kadar. Kanlı bir tarihe sahibiz aslında. 23 nian ertesi 24 nisan ermeni 4 mayıs dersim soykırımı. Gene nereden nere geldik değil mi ? Çocuklar diyorduk o şeker yemeyi deli gibi seven, bazen çileden çıkartan bakınca gülümseten herşeyden tatlı o çocuklar.
Aslında bu bayram gibi gene her bayram kaybedilen değerler üzerine inşa edilmiş gibi yada süreç o tarafa doğru yaslanmış. Çocukların canlarının kimse için değerli olmadığı, bazen o çocukların siyasilerin dillerinden düşürmedikleri , o çocukları aşağılık siyasetlerinde kullandıklarını görürürüz. Onların tek amacı var kullanmak oradan bişeyler çıkarabilir miyim diye düşünmek. Ya biz. Bizler çocuklarımıza yeteri kadar ilgi gösteriyor muyuz onlara olması gerektiği gibi davranıp onları mutlu edebiliyor muyuz ? Önce bunu soralım sonra ülkede ki çocuk sorunundan başlayıp taa yukarılara gidelim.
Çocuk deyince sayın Micheal jackson abimizin bir sözü gelir hep aklıma "çocuklardan öğrenmemiz gereken, çocukluk değildir. onlarla birlikte olmak bizi varolan ve sadece yaşatılmayı bekleyen hayatın bilgeliklerinin derinliklerine iletir."..
Daha çocuk mahkumlara bile gelemedik. Çocuklara çok değer veren bir ülkeyiz değil mi öyle ki onları mezarlarına kadar bırakıyoruz. Yaşamlarını zehir etmede üzerimize yok.
Hani bayram ya Uğur, Berkin,Ceylan belki daha adını duymadığımız onlarca çocuk onlarca can bu bayramı kutlayabilecek mi ?Devlet eli ile öldürülen çocuklar olduğu, suçluları cezasız kaldığı müddetçe bayram gelmiş , kutlayalım mı ? Ölümleri ...
Resmi tarihteki yalnışlar gibi bize öğretilen yalanlardan biride bu bayramın dünyada çocuklara ithaf edilmiş tek bayram olduğudur ki üşenmedim araştırdım. . 74 ülkenin kendi çocuk günlerinin yanısıra, birleşmiş milletlerin vs dünya çapında kutladığı günler de varmış. Sonra yine konduramadım, bizde resmi tatil bunlarda anneler günü kıvamında bir şey dedim. az daha araştırdım, meğerse japonya' da da 1949' dan beri resmi tatilmiş.(*)
Ve geçen Gündem Çocuk Vakfı'nın raporunu okuma şansına eriştim.
Gündem Çocuk Derneği’nin raporuna göre, 2013’te Türkiye’de 633 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını yitirdi.(**)
Çocukların yaşam hakkı ihlalleri “devlet eliyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlalleri” ve “devlet önlem almadığı için ortaya çıkan ihlaller” olarak iki kategoride incelendi. Buna göre;* Toplumsal olaylar sırasında 3 çocuk,* Kara mayını ve askeri mühimmat nedeniyle 5 çocuk,* Yargısız infazlarda 4 çocuk,* Kamu görevlilerin ihmalleri nedeniyle (sağlık, eğitim, bakım hizmetleri; kapatılma ve alıkonulma yerleri, spor etkinlikleri gibi) 21 çocuk,* Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle 8 çocuk,* Nefret cinayetlerinde 1 çocuk,* Ev içi şiddet, akran şiddeti ve çocuk cinayetlerinde 41 çocuk,* Bireysel silahlanma sonucu 8 çocuk,* İntihar sonucu 19 çocuk,* İhmal sonucu (Trafik kazaları, ev kazaları, yangınlar, soba gazı zehirlenmeleri, zehirlenmeler, elektrik çarpmaları, kentsel ve kırsal alan, diğer) 406 çocuk,* İş cinayetlerinde 89* Afetlerde 11 çocuk,* 17 Türkiye uyruklu olmayan çocuk hayatını kaybetti.
Çok ironiktir değil mi bunlar olurken çocuklara bayram hediye etmek ... çocukların sürekli bir şiddete maruz kaldığı, tecavüzlere uğradığı(ve o tecavüzün suçlusu olduğu) , ulusal egemenliğin ise ayaklar altında olduğu bir ülkede kutlanması . Çok uzun yazı oldu farkındayım . Nedense Berkin'den sonra içim farklı yanar oldu.
Uzun zaman sonra bloguma yazdım neyse kendinize iyi bakın!
(*) Gündem Çocuk Vakfı'nın Raporu için Tıklayınız.
0 yorum var:
Yorum Gönder
Yazıya yorumunu yap ;