Olmayan Rüzgarda Uçurtmasını kaybeden adam !

Munzur Bir Hazinedir

Çarşamba, Ekim 01, 2008 Yazar: ters LALE... , , , , 1 yorum yapılmış

MUNZUR BİR HAZİNEDİR
Munzur vadisi Dersim için neredeyse varlık, yokluk kadar önemli bir doğa harikasıdır. Munzur Bir Hazinedir. Şu gün ki dünyanın çözüm üretme konusunda zorlandığı ,su savaşlarının konuşulduğu zamanda Munzur’u kirletmek yok etmek aptallıktır.Munzur;yukarı Mezopotamya’nın son harikası Dersim’in hayat damarıdır. Gerek konumu gerekse coğrafya üzerindeki işlevi ile.



Munzur Sadece bir dağ, sırası, bir vadi, doğa harikasından çok Dersimin geleneği, geçmişi ve inanç kültürüdür. Munzur’u yok etmeye uğraşmak sadece doğa üzerinde değil asıl tahribatı insanlarımız üzerinde yapacaktır. Gelenek, geçmiş, inanç, dil ve kültürü Munzur ayakta tutmakdadır. Bu bir katliamdır. 38’in yapamadığını Munzur’u durduracak bentler kurularak yapılacaktır.

Doğal yapısı, bitki örtüsü, hayvan topluluklarıyla , Munzur sadece Dersimliler için değil dünya içinde büyük bir doğa harikasıdır.

Barajların zaten dünya üzerindeki en önemli zararlarından biri sera gazı çıkarmalarıdır. Küresel ısınmayla yaşamayı bırakın küresel ısınmayı bilmeyen toplum olduğumuzdan olsa gerek bunarla sessiz kalabiliyoruz. Munzur ve Pülümür Vadileri kurban olarak seçilmişlerdir. Munzur’daki 8 barajın birden elektrik üretimi ülke elektriğinin yüzde 1 ini bile neredeyse karşılayamayacak düzeyde iken ve; bir çok hidroelektrik santralinin çalıştırılmaması Munzur’un bitirilmesi için bu kadar uğraşılması ürkütücü ve düşündürücü bir niteliktedir.

Dersim coğrafyasında barajların yapımıyla beraber suyun neredeyse yarısı tutulacaktır. Temiz içilebilecek sular barajlarda kirlenecektir. Munzur’un insanlık tarihinden uzun (42milyonu aşkın) geçmişi vardır.


Dünyadaki küçücük bir ısınmanın bile neler getirdiğini bu ve geçen yazlar gördük. Dersimde bu barajların yapılması h halinde neler olabileceğinin küçük bir örneği gene kendi içimizde Pertek’te mevcut. Kışın neredeyse Pertek’e kar yağmaz barajlar yüzünden ama bie 30 kilometre içerdeki Hozat’ta ise metrelerce kar yağar. Bu barajlar bölgedeki iklim yapısı, doğal koşulları ekolojik dengeyi (çevre dengesi) bitirecek derece olduğu bir gerçekliktir.

Dünyada su savaşları bahsi geçerken; Dünyanın en temiz, Berrak sularından Munzur Suyunun böyle yok edilmesi vahimdir.

Munzur Bir Hazinedir Korunabildiği Müddet !!!

1 yorum:

  1. Bloğunuzdaki başarılı paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederiz,yayın hayatınızda packard bell destek firması olarak başarılar dileriz.

    YanıtlaSil

Yazıya yorumunu yap ;