Olmayan Rüzgarda Uçurtmasını kaybeden adam !

Dersim’de ki Değişim …

Cumartesi, Ocak 31, 2009 Yazar: ters LALE... , , , , Yorum yok

"Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir." Heraklitos

Değişim elbette ki küçümsenmeyecek bir olgudur. Dünyada olduğu kadar Dersim’de de büyük değişimler yaşanıyor. Bunlar doğal ve kaçınılmaz değişimlerdir. Ancak Dersim’de ki değişim süreci gittikçe batağa doğru çekilmektedir. Kuşkusuz bunların yaşanmasında ben dahil Dersimlilerin bir çoğunun dolaylı veya başka bir yoldan etkileri olmadı değil. Nedense Dersimgittikçe kirlenen gençlerin yozlaştığı bir kent haline getirildi veya getirilmeye çalışıyor hala . Buna sadece devlet ve polis gösteriliyor. Ama bizler bu kadar zayıf bir yapıda mıyız ? sorusu geliyor daha sonra aklıma. Polis baskısı , şiddeti her yerde var . Bu bence sorumluluktan kaçış için söylenmiş bir yalandır.




Bunun en büyük suçlusu gençlerin kendileri ve aileleridir. Her ne kadar Dersim dışında Dersim’den uzakta Dersime dair önermeler getiren sevgili yazarların birazcıkta durumun farkına varmaları ve bir şeyler yapmaları gerekiyor. Madde bağımlılığı,fuhuş, kumar almış başını gidiyor. Aileler özellikle bunu doğuran en büyük etkenlerden biri. Hem bir aile bilinci aşılamamaları hemoradaki gençlerin yaptıklarına göz yummaları her dahim ceplerinden paralarını eksik etmemeleri bunları doğuruyor kuşkusuz. Çocuklar daha 12-13 yaşında kahvelere doluşuyor o yaşlarda kumara alışıyor. Bunu da polisin yaptığını söylemeleri beni şaşırtmıyor değil.Bir örneklem vermek gerekirse . Sınavailçelerden giden gençler sınavı değil de sınavdan önce gidecekleri barları ve orada yapacaklarını düşünür hale gelmişlerdir.

Dersim’de algılayamadığım öyle bir yanlış daha varki ne denmeli bilmiyorum. Nedense dedikodu ve çekememezlik almış başını gidiyor. Dersimliler kendi kuyularını kendileri hazırlıyor. Her ne kadar yozlaştırma devletin buraki bir politikası olsada buna en büyük önayak olan gene bizim kendi insanımızdır. Bunu görmemezlikten gelmek bütün bunların olmamış gibi görmekten ileri değildir.

Daha bir 10-15 yıl öncesine kadar insan bağımlılığıyla adını duyuran , insan sevgisinin beklide en üst düzeyde yaşandığı bir kültür mozaiği Dersim’in günümüzden renksiz bir mermere dönmesinin bu kadar kolay olması da ayrıca bir düşündürücü . Gençler öyle bi değişim içine atmışlarki kendilerine. Gerçekten kollarında , dövmeler , falçata izleri olmayan bulmak zor belki deartık nesilleri tükeniyor Dersim insanının zalim dünyaya karşı .

Bir taraftanda Dersim’e yıllardır gitmeyenlerin söylemlerini uyar gibiyim. Dersim devrimin kalesidir, Dersime bişi olmaz, Dersim yozlaşmaz , Dersim bizim … Sadece iki kulaktan dolma laf. Bugünki Dersimi görmek o kadar da zor deil. Festivalde orada olsun ve bir ay kadar insanların arasına karışınlar. Daha sonra göreceklerdir durumu ve o durumun kötülüğünü. Daha sonra biliyorum ki banane ya diyip gidecekler…

Yüzyıllardır Dersim, İnsanrıyla dersim oldu . İnsanlarıyla bu doğasal tanrıları yarattı büyüttü yüreğinde. O tanrıları gerçek tanrılardan daha çok sevdi ; onların içlerinde kendilerini gördüler . İnsanlığı, merhameti . Ve bunu gene bugünun Dersimleri kendi elleriyle yıkıma uğratıyor sessizce ve derinden …

Deprem gelmedi … Çatlaklar göründü deprem yakındır… Önlemler çatlağa değil gelecekteki depreme göre atılmalıdır…

İkrare Xora Wayir Bıveci Millete Desimi..

Not: Fotoğraf İçin Ufuk Abime Çok Teşekürler:)

0 yorum var:

Yorum Gönder

Yazıya yorumunu yap ;