Olmayan Rüzgarda Uçurtmasını kaybeden adam !

Medya, Medya Etiği Ve Bölünmeler

Cumartesi, Eylül 13, 2008 Yazar: ters LALE... , , , , , , , 6 yorum var

Ülkemizde son zamanlarda medya giderek patlamaya doğru giden bi kazan gibi. Gittikçe Kaynıyor. Tabiki biz bu olaylara uzaktan ne kadar doğru bakabiliriz. O ayrı Mesele .
Teorik Olarak başlıyalım bakalım.


Öncelikle Medya ne ?

Her çeşit bilgiyi bireye ve topluluklara aktaran, eğlendirme, bilgilendirme, ve eğitme gibi 3 temel sorumluluğa sahip görsel, işitsel ve hem görsel, hem işitsel araçların tümüne medya diyormuşuz.

Medyacılık Oyunu Sora Çıkar :) Haberi

Bir zamanlar herkes medya etiğinden bahsederdi . Bi çoğu ne dediğini bilmeden bunu söylerdi (Çaktırmayın :) . Gerçi Medyanın yazdıkları ve yazmadıkları bu ülkede her zaman tartışılıyor olsada son zamanlarda Erdoğan-Doğan kavgasını büyük bir kaygı birazda zevk içinde izliyorum diyebilirim. İkiside birbirlerinin taşlarını döküyor :) belkide önceden beceremediği medyacılık oyununu hakketten oynamaya başlıyorlar .


Belki tohumları çok önceden atılan medya içindeki bölünme Yandaş Ve Karşıt olarak ( küçük medya gruplarını unutmamak gerek ) ne gazeteciliğin ne medyanın etiğine uygun düşen bir durumdur.

Medyanın insanlar üzerinde haberden , insanları bilgilendirmekten çok nedense başka işlere yarıyor. Bi ara Cem Uzan Örneği gibi . Tüm medyasını siyasi aracı gibi kullandı Ne mi oldu ? Bilen biliyor hortumculuktan neyi var neyi yok el konuldu. Başımıza iktidar olarak gelse ne olacaktı ? düşünemiyorum o zaman ne bok yerdik .

Medya kendini ötekileştirmeye başladı . Birçok gazete haber saklamaya ,bbirieri kendi haberlerinden başka birşeyler karalamamaya vsvs uzayıp gidiyor.

Medyada artık siyasileşiyor .


Bi Abimin bir sözü var.

Gazeteler artık siasi birer araç olacak. Gazete tercihleri birer siyasi tercih olacak. Ve Bunlar en fazla marksist gazete ,yayın ve yazarların işine yarayacak çünki onların bu konuda geçmişi vardır ..

Zaten yandaş medya vs gibi nitelendiren kendini bazıları başbakanın avukatı olarak atıyan( m. Metiner gibi ) İnsanlardan ne kadar doğruluk Beklenebilirki. Birçoğu gazeteleri petrol ofislerinde , dinlenme tesislerinde ücretsiz dağıtıyor . Gelip başbakanın avukatıyım diyen adamdan dogruları yazmasını beklemek ne kadar doğru. Böyle gazeteler büyüdüğünü sanıyorlar . Ama bilmiyorlarki yok oluşun eşiğindeler.

Doğan medyasıda medya üzerindeki etkisi gereği çok uzun zaman önce medya - etiği konusunda uzunca tartışmalar yaşanmıştı. Medyanın %40 kadar büyük bi oranda elinde bulunduran bi grubun hükümetle olan ilişkileri , ve metyaya getirdiği etik eziklik konusunda herkes bişiler söyleyip dururdu.

Şimdide Herkes Özgür Meda diye yazmaya başladı. Hangi gazeteyi açsam özgür Medyaya atıf yapılıyor. Çok Küçük gruplar hariç . Bu ÜLkede Özgür Basın Diye Bir Şey varmıydı ? Vardıda ihracatınımı yapmıstık :) şimdi ithal etmeye ugrasıyoruz ..

Biraz konu dağıldı ama :) Kusurumuz varsa Yorumlana :)

6 yorum:

  1. harbi ya özgür medyamı var?dı ?

    YanıtlaSil
  2. dün kankaydilar bugün kedi kopek gibi birbirine hırlıyolar acıkcası ben bise anlamadim anladiysamda oküz oldü ortaklık bitti

    YanıtlaSil
  3. Biz bu duruma halk arasında "it dalaşı" diyoruz efendim! :)

    YanıtlaSil
  4. Munzur

    Valla o abinin dedigi söz dogru!

    YanıtlaSil
  5. Link Değişimi Yapalım Mı?

    YanıtlaSil
  6. Buraya niye yazdınki :) hozatlim@gmail.com mail at siteni:) özgünse hoşuma giderse eklerim

    YanıtlaSil

Yazıya yorumunu yap ;