Olmayan Rüzgarda Uçurtmasını kaybeden adam !

Kürt Kelimesi ve Kürtlerin Doğuşu

Perşembe, Mayıs 24, 2012 Yazar: ters LALE... , , , , Yorum yok
Kürt Halkı 


Toros dağlarından Zagros’a kadarki Coğrafyada yaşayan en eski milletlerdendir. Tarihi kaynaklar Kürt Tarihinin geçmişinin beş bin yıla kadar götürmektedirler. Bu halkın bölgelerine verilen isim ise Kürdistan’dır. Veya diğer adıyla Mezopotamya. Hint-Avrupa dili grubuna dâhil edilir. Kürdistan bölgesi kadar ismi de eskiye dayanır. Etimolojik olarak bakıldığında Kürt kelimesi KUR kelimesinden türemiştir. Kur kelimesi ise Sümerlerde DAĞ demektir.

Tİ eki aidiyeti ifade etiğinden ”Kürti” DAĞ HALKI anlamına gelmektedir. Kürt Halkı dağlık bölgelerde yaşadıklarından dolayı bu isim verilmiştir. Yine Kürtçede kuçurlara kort denilir. Bu açıdan baktığımızda Kürt kelimesinin Etimolojisi ortaya çıkmaktadır. Bir başka açıdan bakarsak Greklerde 2200 yılları öncesinde Sümercede geçen Kurti ”dağ halkına” ”Kurdienne” yani ”Kürt Memleketi” dediklerini görürüz. Evrensel Tarih gösterir ki Kürtler çok eskiye dayanan bir halktır. Ünlü Rus Tarihçi Lazarev; Kürtlerin etnik atalarının Huriler, Lulubalar, Kassiler, Karduklar ve birçok boylardır.


Mezopotamya sahnelerinde oynayan birçok halkın Kürt olduğu kaydediliyor. Bunlardan bazılarını söyleyecek olursak: Cyrtii, Gord, Kord, Kurti, Guti, Lulu, Kusi, Kassit, Mitanni, Med, Mannai, Urartu, Karduk, KardakesSubaru ve benzeri halklar. Dr. Asad Khailany’nin yaptığı araştırmalarda binlerce yıllık tarihi kaynaklar Kürtleri şöyle kaydetmiştir:

• Sümerler (Sumerians) - Karda, Kurti ve Guti,

• Babiller (Babylonians) - Garda ve Karda,

• Asuriler (Assyrians) - Qurti ve Guti,

• Grekler (Greks) - Kardukh ve Gordukh,

• Ermeniler (Armenians) - Kortukh ve Gortai-kh,

• Persler (Persians) - Gurd veya Kurd,

• Süryaniler - (Syrians) Kardu ve Kurdaye,

• ibraniler ve Keldaniler (Hebrews and Chaldeans)- Kurdaye,

• Aramaik ve Nesturiler (Armamic and Nestorians)- Kadu,

• Erken İslami dönemlerin Arap yazarları (Arabs) - Kurd (çoğul Akrad),

• Avrupalılar ise M.S. 7. yüzyıldan itibaren (Europeans) - Kurd demişlerdir.

Kürtler sadece Tarihleriyle değil Dil zenginlikleriyle de Tarihe damga vuran bir halktır. Filolog Abdulmelik FIRAT’a göre Kürtçede yüz binin üzerinde kelime vardır. Bilim ve Medeniyetinde temelinin atanların Kürtler olduğunu görmekteyiz. Nitekim Mezopotamya Bilim ve Medeniyetin beşiği kabul edilir. Bu bölgede en önemli kralıklar ise Sabarılar diğer adı ile Suvar yani Çoban devleti vardır. Yine Hurriler 400- 300 ve Gutiler vardır. Sadece Bilim ve Kültür açısından değil İlahiyat bakımında da Kürtler önemli görevlere mazhar olmuşlardır. Nitekim ilahi Dinlerin kurucusu olarak kabul edilen ve simtemleştici olarak ad edilen Hazreti İbrahim’de Kürt halkındandır. Yine Peygamberliğine büyük ihtimal verilen Zerdüşt ün’de peygamber olduğu söylenir. Zer düş’ün Dini gerçekten Dinler arasında İslam’a çok yakınlığıyla tanınır. Kuran’da ise Mecusiler iki ayete anlatılır ve her iki ayete de Mecusiler Ehl-i Kitap arasında sayılır ve ”onların ecri Allah katındadır” denilir.

Kürtler MÖ 7000 yıllarından bu yana yaşadıkları bölgede inşa edilen uygarlıkların mirasçılarıdır. Hint Avrupa dil grubuna ait dilleri vardır. Kendilerin has kültürleri vardır. Kürtler bu gün yaklaşık kırk milyon nüfusa sahiptirler. Türkiye, Irak, İran ve Suriye devletleri ortasında toprakları serpilmiş durumdadır. Kürtlerin en büyük parçası Türkiye topraklarında yer almaktadır. Türkiye sınırları içerindeki Kürtlerin sayıları üzerinde yapılan tartışmalara rağmen on beş ile yirmi milyon arasında nüfusa sahip oldukları bilinir. Resmi rakamlar bile bunun on iki-on üç civarı olduğunu kabullenmektedir. Cumhuriyetin kuruluşun da 1921’de anayasasında Türk lafzı yoktu. “Büyük Millet Meclisi” tabiri kullanılıyordu. On kıtalık İstiklal Marşında bile Türk lafzı yoktur.

0 yorum var:

Yorum Gönder

Yazıya yorumunu yap ;